Предавачи по позиву

jukka-relanderЈука Реландер
Председник EBLIDA-е и Финског друштва библиотекара
Библиотеке, цивилно друштво и лобирање

Јука је председник Финског друштва библиотекара и председник EBLIDA-е. Писац, предавач, политичар, медијски стручњак. Поред рада са библиотекама, члан је Градског већа града Хелсинкија, председавајући Парламентарног већа за једнакост полова, члан Комисије за људска права и члан Одбора за културу Хелсинкија. Студирао је историју и стекао МА на Универзитету у Хелсинкију и Сасексу, са специјализацијом у области финске историје, друштвене психологије, енглеских и америчких студија. Ради као предавач и истраживач на Институту за историју Универзитета у Хелсинкију. Успешан је аутор и медијска личност – објавио је неколико књига из области историје, друштва, културе, библиотека и религије, а истовремено води програм на Радио Хелсинкију, телевизији и пише колумне за Helsingin Sanomat и друге публикације.


zsviben-150x150Зденка Свибен
Координатор Информативно-посудбеног одјела, Књижнице града Загреба, Хрватска
Јесмо ли спремни за промјену парадигме: члан, корисник, особа… ?

Зденка Свибен дипломирала је на компаративну књижевности и историју умјетности на Факултету за хуманистику и друштвене науке Универзитета у Загребу. Тренутно ради као координатор у Информативно-позајмном одељењу Књижница града Загреба, где је запослена од 1991. године. Члан је Хрватског књижничарског друштва од 1992. године и бивша председница ЦЛА (2006-2010). Зденка предаје и држи радионице у Хрватском центру за континуирано образовање библиотекара, координира националну манифестацију Хрватски месец књиге. Утемељила је два национална пројекта: Питај библиотекара и Портал јавних библиотека Републике Хрватске.  Главни је уредник вебсајта Књижница града Загреба, члан развојног тима ZAKI библиотечког софтвера са посебним освртом на корисничке услуге. Главна поља професионалног интересовања укључују јавне библиотеке, референсне услуге, кориснике и едукацију.


tomaszgruszkowski-2016-150x150Томаш Грушковски

Директор IFLA PAC центра, Национална библиотека Пољске
Egalité – Fraternité – Library
On the loss of Enlightment’s innocence

Томаш Грушковски дипломирао је социологију на Универзитету у Познану Адам Мицкевиц и Универзитету у Амстердаму у циљу учења интеркултуралних и мултикултуралних димензија знања. Рад у Рачунарском центру Универзитета у Амстердаму помогао му је да открије дубине промена које је донела дигитална револуција. Између 1995. и 2012. године Грушковски је радио у маркетингу. Од 2013. аутор је и продуцент интернет изложбе „Град у успону – Гдањск“ која се бави поновном изградњом града након Другог светског рата; аутор је и кустос музејске изложбе „Godmothers and their Ships“ у Националном поморском музеју у Гдањску. Од децембра 2015. године ради у Националној библиотеци Пољске као заменик шефа Одељења дигиталних колекција, задужен за радионице дигитализације и отварање IFLA digital Preservation and Conservation Centre крајем 2016. године.